Het Adriano Huis komt er! Een interview met de initiatiefnemers.

Posted on by


De financiering voor zorgproject Het Adriano Huis is rond en de verbouwing kan beginnen. Naar verwachting zal de woonzorgvoorziening in maart 2019 haar deuren openen en een plek bieden aan mensen met een verstandelijke beperking in combinatie met ernstige gedragsstoornis. We interviewden Farid El-Khassim en Jelle Gillissen over de vervolgstappen. 

 

Wanneer gaat de verbouwing van start?

De verbouwing zal naar verwachting de tweede week van oktober 2018 van start gaan. De oude Cort Heiligerkazerne wordt, naar ontwerp van architect van Ben Gillissen, in vijf maanden omgetoverd tot woon-zorgcomplex dat een thuis biedt aan 22 bewoners. Vanaf oktober zullen verschillende aannemers in- en uitlopen om de woonzorgvoorziening zo snel mogelijk woonklaar te maken. 

 

Hoe gaat Het Adriano Huis eruitzien? 

Het gebouw heeft drie verdiepingen en iedere verdieping zal het thuis worden van één woongroep.  Er komen in totaal twintig appartementen en twee crisisplaatsen. Naast een woon-, slaap- en badkamer, hebben de meeste appartementen een eigen keukenblok en heeft iedere groep een grote gezamenlijke ruimte met een keuken. Op de begane grond komt de meest zelfstandige woonvorm binnen Het Adriano Huis waar cliënten onder begeleiding zelf kunnen bepalen hoe ze hun zelfstandigheid inzetten. Op de eerste verdieping komt een woongroep met meer begeleiding, maar ook hier wordt samen met de cliënt bekeken hoe zij het beste uit zichzelf kunnen halen. De bovenste verdieping heeft vier appartementen voor de cliënten die de meeste aandacht en nabijheid van begeleiders vragen. Er wordt een veilige plek gecreëerd waar de cliënten zich écht thuis kunnen voelen en een normaal leven kunnen leiden.  

 

Het bouwteam van Het Adriano Huis bestaat uit: Architectenbureau Ben Gillissen, De Kok Bouwgroep uit Bergen op Zoom, Kuijpers Utiliteit Zuid B.V uit Roosendaal., TMC uit Goes, Keller’s IJzerhandel uit Rotterdam, Verkerk Groep uit Zwijndrecht en De Keukenconcurrent uit Breda. 

 

Wie komen er wonen? 

Het Adriano Huis wordt het thuis van 22 jongeren met een ernstige gedragsstoornis en een verstandelijke beperking. De vraag naar wooninitiatieven zoals Het Adriano Huis is enorm: er zijn nu al meer aanmeldingen dan woningen. Zorginstelling Pluryn zal samen met Het Adriano Huis een selectie maken. De uitgekozen cliënten zullen de komende maanden op de hoogte worden gesteld of zij een appartement hebben bemachtigd.

 

Welke speciale zorg wordt geboden? 

Het huidige zorglandschap is helaas onvoldoende ingericht op de behandeling van de doelgroep waar Het Adriano Huis zich op richt. Bij Het Adriano Huis wordt de specialistische zorg op de cliënt aangepast, wat mogelijk is door de kleinschalige opzet. Er is een vast team van zorgverleners dat 24 uur per dag en 7 dagen per week klaarstaat. Op deze manier kunnen de cliënten en begeleiders een goede band opbouwen op basis van persoonlijk contact. 

 

Hoe ziet straks een dag in Het Adriano Huis eruit? 

Het Adriano Huis hecht er waarde aan dat de cliënten hun steentje bijdragen aan de samenleving. Zo kunnen bewoners deelnemen aan onder andere activiteiten in de horeca, houtbewerking, schoonmaak en op de boerderij. Het Adriano Huis heeft goede contacten met de gemeente, het bedrijfsleven en verenigingen, zodat er voor iedere cliënt passend werk of dagbesteding wordt gevonden. Daarnaast zijn er cursussen en workshops en zijn er voldoende recreatie- en sportmogelijkheden in de buurt van Het Adriano Huis, zoals voetbal en hockey. Stilzitten is er dus niet bij!

 

De financiering heeft wat tijd gekost, waardoor liep dit uit?

De financiering was wat vertraagd door wet- en regelgeving. Het kostte wat tijd om dit allemaal kloppend te krijgen. Er is gekozen voor een zogeheten stapelfinanciering, wat betekent dat er gebruik wordt gemaakt van verschillende vormen van financiering. Een bancaire lening van Triodos wordt gecombineerd met een obligatielening. Ook Anders Financieren, een funding platform voor maatschappelijke projecten, heeft  daarbij een belangrijke rol gespeeld. Na een tegenvaller in het financieringsproces is een extra investering van particuliere obligatiehouders gevraagd. Het is uiteindelijk gelukt om een stuk meer geld bij de beleggers op te halen dan verwacht om Het Adriano Huis te realiseren. 

 

Hoe heeft NL zorgobligatie bijgedragen aan de financiering?

Om financiers een solide belegging met een beperkt risico en aantrekkelijk rendement te bieden, gaf Het Adriano Huis de obligaties uit met het keurmerk NL Zorgobligatie. Dit keurmerk ondersteunt zorgondernemers bij het aantrekken van kapitaal bij alternatieve financiers, zowel bij lokale particuliere als professionele beleggers. Voor deze maatschappelijke investering ontvangt de obligatiehouder 5,5% rente met een looptijd van zeven jaar. 

 

Hoe wordt HAH een voorbeeld voor de zorginstelling van de toekomst? 

Het Adriano Huis werkt nauw samen met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor de invulling en realisatie van het initiatief. Daarnaast wordt er samengewerkt met zorginstelling Pluryn en het CZ Zorgkantoor. Door deze werkwijze komen de praktijkervaring van oprichters Jelle Gillissen en Farid El-Khassim en de beleidsmatige kennis van bovengenoemde partijen samen om het beste zorgconcept voor de toekomstige bewoners te creëren. Vooral de nadruk op persoonlijk contact en passende zorg maakt Het Adriano Huis een zorginstelling van de toekomst. Iedere cliënt moet een stabiel thuis hebben en zich op zijn plek moeten kunnen voelen, zonder een groot verloop van begeleiders en met veel persoonlijke aandacht.

 

Wat is het lastigste van het project tot nu toe? 

De grootste uitdaging was om de financiering rond te krijgen. Ondanks de tegenslagen die Het Adriano Huis te verwerken kreeg, hebben El-Khassim en Gillissen doorgezet. Het heeft uiteindelijk drie jaar gekost om het project van de grond te krijgen, maar het is gelukt! 

 

Wat is er nu nog nodig? 

Er is nog meer gedreven personeel nodig om Het Adriano Huis tot een succes te maken. Er wordt gezocht naar zo’n dertig mensen met een passie voor de zorg. Een achtergrond in de zorg is niet noodzakelijk om een goede begeleider te zijn. Herken jij jezelf hierin of ken jij iemand die het leuk vindt om bij Het Adriano Huis te werken? Stuur dan een mailtje naar hrm@hetadrianohuis.nl 

 

Wat is de droom voor de toekomst?

Allereerst is de droom om Het Adriano Huis te verwezenlijken en zo snel mogelijk een volledig functionerende woonvoorziening op te bouwen met tevreden en gelukkige bewoners en begeleiders. Ook Gillissen en El-Khassim zelf kunnen niet wachten om er aan het werk te gaan. Het is hun droom om jongeren met een ernstige gedragsstoornis of verstandelijke beperking een zelfstandig leven te laten hebben en hen een nuttige plek in de samenleving te bieden. Het Adriano Huis is een stap dichter bij het verwezenlijken van deze droom.

 

Wil je meer weten over Het Adriano Huis en wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond de realisatie? Neem een kijkje op de website van Het Adriano Huis.