Emissie geslaagd! Dankzij NL Zorgobligatie keurmerk

Posted on by


De financiering van zorginstelling Het Adriano Huis is rond. Dit woonzorgcomplex is het eerste zorginitiatief dat tot stand is gekomen met behulp van obligaties met het NL Zorgobligatiekeurmerk. Het uitgeven van zorgobligaties blijkt voor kleinschalige initiatieven een solide manier om voldoende geld op te halen voor realisatie van zorgvastgoed.

Het Adriano Huis in Bergen op Zoom richt zich op verstandelijk beperkte jongeren met een ernstige gedragsstoornis. Het is de eerste zorginstelling die dankzij obligaties met het NL Zorgobligatiekeurmerk tot stand komt. Met de nadruk op persoonlijke aandacht en passende specifiek specialistische zorg voor cliënten is dit zorgconcept een voorloper op het gebied van kleine zorginstellingen. Tot nu toe was er in het zorglandschap weinig ruimte voor behandeling van de specifieke doelgroep waar Het Adriano Huis zich op richt.

Het keurmerk NL Zorgobligatie is speciaal in het leven geroepen om zorgvastgoedontwikkelingen, zoals Het Adriano Huis, te helpen aan alternatieve financiering. De oprichters van dit specifieke zorgconcept, Farid El-Khassim en Jelle Gillissen, zijn door de stichting geholpen bij het aantrekken van kapitaal bij alternatieve financiers, van lokale burgers tot professionele beleggers. Een bancaire lening van Triodosbank en €700.000 aan zorgobligaties, welke werden gerealiseerd middels maatschappelijk funding platform Anders Financieren, zorgden gezamenlijk voor de aankoop en verbouwing van Het Adriano Huis. Stichting Pluryn en CZ Zorgkantoor helpen het zorgconcept vervolgens om operationeel te zijn. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport was vanaf begin af aan nauw betrokken bij de ontwikkeling en ziet dit innovatieve zorginitiatief als voorbeeld van hoe kleinschalige zorgconcepten zich in de toekomst kunnen ontwikkelen.

De succesvolle emissie toont dat het uitgeven van obligaties een flexibel financieringsinstrument is dat door elke zorginstelling zou kunnen worden ingezet. Obligaties die zijn uitgegeven in combinatie met het keurmerk verzekeren alternatieve financiers van een laag risicoprofiel en groot maatschappelijk rendement. Voor vernieuwende zorgondernemers hoeft het rondkrijgen van financiering voor innovatieve zorginitiatieven geen groot obstakel meer te zijn.